woensdag 11 september 2024

Soms stort een brug in

.
Dresden, woensdag 11 september 2024, zittend, naast de Elbe nabij de pas ingestorte Carolabrücke   

zondag 1 september 2024

DIS - nominatie Het Park Vertelt - Binnenwereld | menTaal



DIS 

Ik zie hoe hij naast me kijkt
hoe ik er niet toe doe
hoe hij praat
met de man achter mij

ik zie hem in spiegelbeeld
hij heeft mijn haar en mijn gezicht
hij heeft mijn kleding aan

als hij knikt dan glimlach ik
als hij twijfelt sluit ik de ogen
als hij zwijgt deel ik de aandacht
en hang ik aan zijn lippen

dan hoop ik
dat stilte de uitweg is
dat hij weer in mij zal verdwijnen.


© bert deben
Brussel – Antwerpen, donderdag 18 oktober 2012.
Herwerkt april 2024 voor de dichtwedstrijd van Het Park Vertelt. 
 
 
DIS: is een dissociatieve identiteitsstoornis is een chronische, aan amnesie verwante aandoening waarbij je twee of meer identiteiten of persoonlijkheden (alters) ervaart die elkaar afwisselen. De alter ego’s hebben een eigen identiteit (naam, leeftijd, geslacht, karakter en herinneringen). Onder bepaalde omstandigheden neemt een van deze alter ego’s de controle over.  

DIS werd 31 aug. 2024 genomineerd uit 116 inzendingen voor de dichtwedstrijd van het Festival Het Park Vertelt te Oosterbeek. Het thema van deze wedstrijd was 'Binnenwereld | menTaal' en stond net als deze 17de editie van het Festival in het teken van het uit de schaduw halen van mentale problemen. De 1ste prijs voor deze wedstrijd ging naar Monica Boschman voor haar gedicht 'Eierhortje'. Bennie Sieverink kreeg de 2de prijs voor 'Zin', de 3de prijs ging naar 'Buikgevoel' van Sara De Lodder. Er was ook nog een speciale vermelding voor 'O' van Christine Van den Hove. 

Mijn gedicht werd, samen met de andere genomineerde gedichten en werk van Ester Naomi Perquin, Erik Jan Harmens en Jesse Laport, opgenomen in de fraaie festivalbundel 'Binnenwereld' en door mij op het Binnenwereld podium voorgedragen tijdens de prijsuitreiking: 

fotografie: Anneke Buys