zondag 22 maart 2009

Landschap in beleg - Doel, een dorp dat op verdwijnen staat

 
.
Landschap in beleg
.
Er is geen doel om te verdwijnen
ik wil een dorp van mensen zijn
maar langs mijn dijken en mijn velden
spoelt verleden mij voorbij

ik kijk ontredderd naar de Schelde
waar de schepen mij bedreigen
en bruin verroest en grijs bewolkt
de buizen naar de afgrond leiden

een put, ontvolkt om te versterven
de huizen barstend in de nacht
en kaal geplunderd en verminkt
ben ik een landschap in beleg

ik wortel mij in Vlaamse polder,
maar zak in wanhoop verder weg.


© bert deben
Antwerpen,  juli 2008, voor de poëziewedstrijd DorpsDichterDoel.

Eervolle vermelding ‘DorpsDichterDoel’ - Doel, 21 maart 2009.
Gepubliceerd in de verzamelbundel 'BEDICHTING VAN EEN DORP', 
gedichten voor Doel en als poster opgehangen aan een verlaten woning in Doel:
 

Voor wie meer wil weten over Doel, een dorp dat plaats moet maken voor de expansie van de Antwerpse haven en reeds een jarenlange doodstrijd moet ondergaan:

http://www.doel2020.org/

16 opmerkingen:

 1. terecht een eervolle vermelding
  hier in nederland kom je bijna alleen nog in friesland en groningen kleine authentieke dorpjes tegen met soms maar een honderdtal inwoners

  liggen aan de Schelde of een andere rivier
  is risicovol vanwege industriele belangen  assyke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en zeker een prachtdicht!De moedeloosheid zit er krachtig in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo gaan wij met de wereld en ons leven om.Met het belang van geld als excuus. Bah.!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo intriest en toch, zo mooi in woorden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het blijft een eindeloze strijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig gedicht,spijt dat dit moet verdwijnen !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Doel,prachtig dorp zakt niet weg,krijgt vaste grond!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ontroerend gedicht , maar Doel zal niet verdwijnen . !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pracht gedicht, Bert. Ik heb een aantal jaren geleden een fotopresentatie gemaakt over Doel voor een evenement van de fotoclub hier in Italië. En het eindigt ook zo dat Doel zal verdwijnen. Ik heb hem onlangs opnieuw laten zien, en aan het eind kon ik vertellen dat de geschiedenis inmiddels ingehaald was, dat het kleine Doel had gewonnen van de almachtige heren van Antwerpse haven, dat Doel blijft bestaan. Mooi was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doel blijft inderdaad leven (momenteel wonen er nog 20 mensen) en ook al oogt het als een spookdorp op vele plaatsen, het bloeit stilaan weer op! Ik genoot er vandaag van een prachtig heel afwisselend programma (dichters, muziek, stand up) van CC Doel. Blij dat ik er bij was (met de fiets van uit Vogelwaarde!)

   Verwijderen
 10. Prachtig gedicht Bert
  Zo jammer er wonen nog enkele mensen !
  Heeft wel iets dat nog altijd aantrekt. Pittoresk
  Goed plan naar daar te fietsen. Gezonde ontspanning !
  Blij het weer te lezen ! 👍👏👏🎵

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Schitterend gedicht !
  Ben ooit doel gaan bezoeken wel enkele jaren geleden !
  Zou toch spijtig zijn dat het zou verdwijnen 🫠
  Groetjes 🍀😘❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 12. uit het VRT nieuws van 2 juni 2024:

  De oud-inwoners van Doel kunnen binnenkort hun eigendommen die verkocht werden aan de Vlaamse overheid terugkopen. De overheid wilde in het dorp plaatsmaken voor een uitbreiding van de Antwerpse haven. Omdat die niet doorging, worden de eigendommen, een 60-tal huizen, nu terug te koop aangeboden aan de oud-inwoners. "We verwachten geen stormloop, maar het biedt wel kansen", zegt de actiegroep Doel 2020.

  In Doel kunnen oud-inwoners binnenkort hun eigendommen in de dorpskern terugkopen. Volgens actiegroep Doel 2020 gaat het om een 60-tal huizen die door de Vlaamse overheid werden opgekocht zodat er in Doel plaats kon worden gemaakt voor uitbreidingen van de Antwerpse haven, zoals een containerterminal. Daardoor kreeg Doel al snel de naam van een spookdorp, omdat er bijna niemand meer woonde. De Vlaamse overheid startte in 2008 bovendien met de sloop van enkele huizen, waar toen veel kritiek op kwam van oud-inwoners.

  Nu zou daar verandering in kunnen komen. "Het terugkooprecht was wettelijk voorzien voor wanneer de Vlaamse overheid er niet in kon slagen om de havenuitbreidingen te voltooien", zegt Jan Creve van actiegroep Doel 2020. "Omdat die uitbreidingen er nu niet zullen komen, moet de overheid de panden dus terug aanbieden aan de vroegere eigenaars. Deze beslissing ligt dus in de lijn van onze verwachtingen." In 2022 werd er namelijk een akkoord gesloten waarin de toekomst van het dorp werd verzekerd, ondanks geplande havenuitbreidingen.

  De terugkoopregeling zal nog wel wat tijd in beslag nemen. "Juridisch is het nogal complex, omdat niet elk eigendom omwille van de havenuitbreiding werd verkocht. Bovendien gaat het enkel om huizen in de dorpskern, en komen alleen oud-eigenaren en hun erfgenamen in aanmerking."

  Op termijn terug woondorp

  De actiegroep is desalniettemin erg tevreden over de beslissing. "Het is vooral symbolisch erg belangrijk", zegt Creve. "Toch verwacht ik geen stormloop, maar de terugkoopoptie zorgt voor een aantal opportuniteiten: er zijn enkele mensen die er aan denken om hun vroegere eigendom terug te kopen. Toch is daarmee niet alles geregeld: de eigenaars zullen hun huizen op eigen kosten moeten renoveren om er terug in te kunnen wonen. Dat is nodig, Doel is een oud dorp en veel van de huizen zijn in een te slechte staat."

  Creve is er wel van overtuigd dat Doel op termijn terug zal evolueren naar een woondorp. "Het dorp ligt op een erg interessante locatie, vlak langs de Schelde. De overheid is bovendien ook bezig met het renoveren van de kades, en ook enkele monumenten in het dorp, zoals het Hooghuis, krijgen een nieuwe uitstraling. Doel is ook een historisch dorp, dus moderne hoogbouw hoort er niet thuis", zegt Creve nog. "Al loopt die omslag in onze ogen nog wel wat te traag."

  BeantwoordenVerwijderen