vrijdag 29 september 2023

Toekomstberichtje van maanbasis XIII aan ruimtestation

.
Vogelwaarde, zondag 20 augustus 2023, n.a.v. schrijfopdracht   
van schrijversgezelschap Apropos met oktober thema ‘het hoekje om’   

19 opmerkingen:

  1. zo zou het kunnen gaan gebeuren...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig gedicht Bert.
    Heerlijk om zo'n voorraad mooi schrijfwerk achter de hand te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar of er veel overlevenden van de aarde op de maan zullen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ze denken volop aan permanente basissen op de maan, dus tegen dan zullen er wel wat eenzame figuren daar wonen - of ze daar dan gelukkig zullen zijn als overlevenden is nog een andere vraag ...

      Verwijderen
  4. Van ironie en medeleven, van humor en vingerwijzend, alles aan die mensheid te danken. Zijn wij dan niet meer waard, alleen onbehouwen en vooral egoïstisch ingesteld..... Doe mij stoppen of ik verguis die domme wereld waar ik nochtans zelf deel van uitmaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tja, een mens op zich valt gemiddeld wel mee, de mensheid als geheel daarentegen ...

      Verwijderen
  5. Aan een apocalyps
    gaat een genese vooraf.
    Misschien was het wel een schimmel
    die als eerst ontkiemde.
    Van Franse origine was ze beslist niet..
    Wat zou Darwin hiervan denken? 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tja, ik denk dat de mens er achter zit ... qua kans op een atoomoorlog zitten we toch weer een stuk dichter bij dat eindscenario ... en ja, goeie vraag, wat zou Darwin daar van denken ... ?

      Verwijderen
    2. Met de dreiging van atoomoorlog
      leven we al sinds 1945.
      Vele grootmachten houden elkaar in een soort tegen-wicht.
      Er zijn Milieu-apocalypsen gaande,
      Roes-apocalypsen,
      Virale -apocalysen
      Enz.
      Schimmels:
      een potentieel aan leven.
      Ik´weet
      en weiger
      psychisch 'voortijdig'
      onder te gaan.

      Verwijderen
    3. tja, die dreiging is toch wel een stuk steviger geworden nu er nieuwe potentaten volop grootheidswaanzin hebben - je hoeft daar psychisch niet aan ten onder te gaan, maar er blind voor zijn is ook niet aan mij besteed ...
      En ja, volop andere mogelijkheden ook om ten onder te gaan, helemaal mee eens.

      Verwijderen
    4. Pest-jaren zoals in de late ME...
      En nu werelwijd...
      Morgen moeten we voort !

      Verwijderen
  6. Zo zou het (ooit) misschien wel eens kunnen worden... Louis Neefs had het ook al in gedachten met zijn lied "laat ons een bloem"....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vond jouw gedicht weer erg mooi geschreven. Alleen bleef ik een beetje in het 'herstel' van de laatste regel steken en het heeft een tijdje geduurd voor ik eindelijk een idee kreeg waarom. Misschien was het omdat 'iedereen al het hoekje om was' en het hele gedicht al een soort 'onherstelbaar' ademde voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. he Joke,

      die laatste regel is een cynische opmerking van de dichter en dient idd wel om de lezer even stil te doen staan bij een toch al heel duidelijk apocalyptisch beeld - al zal dat even stilstaan ook niet meer zijn dan dat, net zoals we naar een verschrikkelijk nieuwsbeeld kijken (waar we door overspoeld worden) en dan gewoon doorgaan met ons leven ... (ik ook hoor ...)

      Verwijderen
  8. Uit het VRT nieuws van vrijdag 3 nov. 2023:

    Rusland schrapt bekrachtiging van internationaal verbod op kernproeven: "Stap in verkeerde richting" | VRT NWS:

    De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waarmee de ratificatie van een internationaal verbod op het testen van kernwapens teruggedraaid wordt. Hoewel dat geen directe dreiging inhoudt, reageren de Verenigde Staten en de Verenigde Naties bezorgd. "We weten niet welke stappen er zullen volgen, maar wel waar dit pad eindigt. En daar willen we niet heen."

    president Poetin de wet ondertekend waarmee Rusland de ratificatie van het Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT) terugdraait.
    Dat internationale verdrag houdt een verbod op kernproeven in.

    Dat Rusland de bekrachtiging ervan nu terugdraait, is volgens Poetin louter bedoeld om zijn land op één lijn te brengen met de Verenigde Staten, die het verdrag wel ondertekend hebben, maar nooit geratificeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. uit het VRT nieuws van zondag 5 nov. 2023:

      Nieuwe Russische nucleaire onderzeeër test met succes intercontinentale raket:

      De nieuwe Russische onderzeeër Imperator Alexander III heeft met succes een Boelava intercontinentale raket gelanceerd. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. De testraket, die ontworpen werd om nucleaire oorlogskoppen te dragen, raakte een doelwit duizenden kilometers verderop in het oosten van Rusland.

      Wat is de Boelava-raket?

      De 12 meter lange Boelava-raket heeft een geschat bereik van ongeveer 8.000 kilometer. De raket kan zes nucleaire oorlogskoppen dragen. Volgens het Russische ministerie van Defensie is "Boelava" de hoeksteen geworden van het maritieme deel van de Russische nucleaire triade.

      Verwijderen
  9. Maannieuws voor 2024:

    Ruimtekenners Koen Geukens, Nancy Vermeulen, Stijn Ilsen en Katrien Kolenberg zijn het er over eens: de maan zal volgend jaar het ruimtenieuws domineren.

    "Alles wordt in gereedheid gebracht om terug te keren naar de maan. En deze keer om er te blijven", zegt Koen Geukens van volkssterrenwacht Urania. "2024 mag je zien als het voorspel van de hoogtepunten die de komende jaren zullen volgen."

    Januari / februari: Twee Amerikaanse bedrijven vertrekken elk naar de maan. Eén van hen kan het eerste privébedrijf ooit worden dat kan landen op de maan. Er vliegen ook verschillende instrumenten van NASA mee.
    19 januari: Aankomst van de "slimme" maanlander van Japan. Als de landing lukt, wordt Japan het 5e land ooit dat op de maan kan landen.
    April: Polaris Dawn, een commerciële ruimtevlucht tot op 700 kilometer hoogte en eerste ruimtewandeling door niet-professionele astronauten
    April: eerste vlucht van het commerciële ruimteveer Dream Chaser, een soort van kleine spaceshuttle. Moet op termijn ook mensen kunnen vervoeren.
    Mei: China lanceert Chang'e 6, om voor het eerst bodemstalen van de achterkant van de maan op te halen en terug te brengen.
    Zomer: ESA lanceert voor de eerste keer de Ariane 6-raket.
    Zomer: lancering van de zonnesatellieten Proba-3
    Augustus: Eerste lancering van New Glenn, de nieuwe raket van het ruimtebedrijf Blue Origin van Jeff Bezos. De krachtige, herbruikbare raket moet de concurrentie aangaan met de Falcon Heavy van SpaceX.
    September: Japan lanceert onbemande ruimtesonde naar Phobos, de grootste maan rond Mars, om er bodemstalen te halen.
    Oktober: Lancering Hera-missie van ESA naar de planetoïde Dimorphos. Daar is in 2022 een onbemand ruimteschip tegen gecrasht als test voor als er ooit een grote ruimtesteen zou afstevenen op onze aarde.
    Oktober: NASA lanceert ruimtesonde naar Europa, één van de ijsmanen van Jupiter
    Eind 2024: Artemis II, de tweede testvlucht naar de maan, met deze keer ook astronauten aan boord

    "Al die maanmissies dienen vooral als voorbereiding op een langer verblijf op de maan, er moet nog heel veel worden uitgetest, bijvoorbeeld om drinkbaar water en zuurstof te maken op de maan, of hoe we maanstof kunnen gebruiken om in 3D te printen... Dit jaar vertrekt in totaal een tiental ruimtevluchten met allerlei experimenten naar de maan."

    BeantwoordenVerwijderen