woensdag 30 december 2020

Ontslag (per direct)ONTSLAG (per direct)

Daar stond ik dan, gedumpt, een doos in de hand
met persoonlijke spullen, 20 jaar een trouwe
bediende, maar geen reden om mij aan te houden
tot vervroegd pensioen, zoals beloofd en gepland

de firma, die net als ik 60 werd dit jaar
had berekend dat het toch voordeliger is
om mij uit te betalen, mijn verbintenis
werd verbroken, ik stond er als een bedelaar

te melden hoeveel mij dit kosten zou, want ik
verlies zo mijn landingsbaanpremie van 400
euro netto, anderhalf jaar lang, elke maand 

de firma bleef onbewogen, maar was verwonderd
dat ik het zo persoonlijk nam, een ogenblik
leek het wel of ik verwaand was in hun ogen! 


© bert deben

Antwerpen, woensdag 23 december 2020.  

 

Kleine duiding: begin november kreeg ik ontslag, met opzegtermijn, zodat ik dat anderhalf jaar verder halftijds kon blijven werken met een maandelijkse landingsbaanpremie (betaald door de RVA) om daarna over te gaan naar vervroegd pensioen.  Een niet onaangename manier om mijn carrière te eindigen vond ik. De letterlijke woorden van de firma: "We moeten voorop stellen dat we al onze collega’s een mooi afscheid gunnen, dat spreekt voor zich."

Woensdag 23 december, vlak voor Kerst, werd er echter terug gekomen op deze afspraak en werd ik alsnog ontslagen met uitbetaling (dus per direct), waardoor ik niet enkel mijn maandelijkse premie misloop, alsook een aantal andere voordelen, maar ook de mogelijkheid om mijn carrière te kunnen eindigen in schoonheid.  Voor de firma bleek dat net iets voordeliger uit te komen en ze vonden het dan ook een beetje storend dat ik daar geen begrip voor kon opbrengen en hen zei dat het aanvoelde als een messteek in de rug.

Vandaag, 6 januari, kreeg ik ook nog het bericht dat mijn recht op vervroegd pensioen op 1 oktober dit jaar vervalt, omdat ik die laatste 9 maanden werkend dien door te brengen - bij ontslag met uitbetaling wordt dit opgeschort! Nogmaals dank Broekman Logistics voor deze smerige streek, maar ik veronderstel dat de managers er niet van wakker zullen liggen ... 


28 opmerkingen:

 1. Zo wordt er nu met mensen omgegaan. Geen empathie. Een schop onder je ziel kun je krijgen. Waardeloos Bert. Hoop dat je toch tevreden kunt zijn met jezelf. Uiteindelijk ben je een groot dichter!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. het is dan ook een Nederlandse firma ... sinds de overname 2 jaar geleden is het personeel bijna gehalveerd!

   Verwijderen
 3. Vreselijk, wat een rotzakken toch. Probeer je te focussen op wat er wel is in je leven, werk blijft toch maar werk, uiteindelijk tel je daar niet echt mee als mens. Maar het blijft grof,echt rotzakken. Ik voel me je mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit vind ik heel erg!
  Ik heb er even de tijd voor moeten nemen om dit te vatten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik neem de term uiterst zelden in de mond, en uit de pen of het klavier komt ie bijna nooit. Maar nu wel: hier is een heel gemeende “gotverdomme” op zijn plaats. Awoe Broekman!! Het financieel management op z’n smalst. Goor verhaal.
  En wij elkaar maar het allerbeste toewensen.
  Hoop dat je genoeg veerkracht kan oproepen om deze smerige streek te verwerken. Misschien moet dat er maar eens op Corona-veilige wijze uitgewandeld worden.
  Warme groet met steun in de rug,
  marrek

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat erg! Heel veel sterkte! Dit verdien je niet... lieve groet, An.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt ontzettend pijnlijk als je zo aan de kant wordt gezet. Hopelijk kun je toch gauw gaan genieten van je vrijheid. Pak de dagen en schrijf nóg meer mooie gedichten 🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ongelooflijk Bert (maar wel typerend voor deze firma). Probeer je op te trekken aan de mooie momenten en toffe collega's.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leef met je mee, hoor. Zoiets is inderdaad een grove mes in je rug! Weet er alles van. Werd ook zo afgedankt bij Defensie na meer dan 30 jaar trouwe dienst. En het was dat ik een goede Bond voor burger- en militair personeel achter mij had staan, die zich rot heeft gevochten om te zorgen dat ze ons AOW-gat financieel zouden opvullen, wat na eindeloos procederen door die bond eindelijk lukte, maar wat heb ik er een smerige smaak van in mijn mond aan overgehouden. Als je zo lang in dienst was had je ook nog recht op een afscheidsfeestjje van 800 euro, maar nee, daar was zgn geen geld voor. Wat bleek? Voor de figuren in de hogere rangen was dat geld er wel!! Moesten we ook nog zelf knokken voor onze blikken speld waar je recht op had. Nou, die ligt ergens, ik weet niet eens waar, maar we wilden ze uit pesterij nog maar eens aan het werk zetten voor ons. Onze oorkonde waar we ook al zelf achterheen moesten werd ondertekend door een afd.chef, terwijl dat door een generaal ondertekend diende te worden.. We werden uiteindelijk afgescheept met een goedkoop chinees etentje met meerdere collega's die eruit getrapt werden. Nou, er kon nog geen dessert vanaf. Doordat iedereen zo lang mogelijk bleef zitten omdat iedereen dacht dat er nog een dessert zou komen, lieten ze ten einde raad maar een kop koffie aanrukken. Je mocht slechts 2 personen van je familie uitnodigen, maar rara, we zat wel met wat opgedrongen collega's die niks met dat afscheid te maken hadden. Wat een desillusie. Werkgevers, nou sorry, wat kunnen die aso zijn zeg! Ik wens je in elk geval alle sterkte toe en wees maar blij dat je in elk geval van die aso's af bent. Zo ga je toch niet met mensen om en dat zo vlak voor kerst nog wel. Dat soort werkgevers zouden eens hetzelfde moeten meemaken, dan zouden ze weten hoe dat voelt! Maar goh, wat ben ik blij dat ik eindelijk van dat zooitje af ben en weer eigen baas kan zijn over mijn eigen leven! Hoop alleen voor jou dat ook jij kan knokken voor financiele gerechtheid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een verhaal - en ik krijg nu wel meer verhalen te horen van anderen, het brengt wat naar boven bij de mensen met soortgelijke ergernissen. Mijn pensioneringsfeestje (volgend jaar zou dat zijn) gaat ook aan mijn neus voorbij, maar dat vind ik nog het minste. Ik ben trouwens slechts 1 van de velen die is moeten gaan sinds de overname van de firma 2 jaar geleden ...
   Dank dat je jouw verhaal hier deelde!

   Verwijderen
 10. Dat is mooi klote Bert, op zijn Nederlands gezegd. Ik hoop dat je er geen al te nare gevolgen, financieel/emotioneel, van gaat ondervinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg voor je, Bert, om aan den lijve te moeten ondervinden wat voor een klotewereld het aan het worden is, waarin we leven. Ik hoop dat je de zon en de zin snel terug zult vinden nu je deze bloedzuigers niet meer onder ogen hoeft te komen. Maar 400 euro op de maand, daar stap je niet zomaar overheen. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat erg, vooral de manier waarop na 20 jaar dienst en een jaar voordat je waardig je loopbaan had kunnen afsluiten, totaal respectloos. Zie het als een zegen dat je niets meer hoeft te doen voor die firma!
  Veel sterkte en liefs,
  Greetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Bert, het is verschrikkelijk hoe ze met mensen omgaan, maar je bent een prachtig persoon, met veel mensen rondom jou die je écht waarderen, trek je daar aan op, aub.Ondanks alles wens ik je een fijne eindejaar en van mij een dikke knuffel ook 😙

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat een goed gedicht; goed verwoord!
  Maar die misbaksels; je kunt ze wat doen! Vooral het onpersoonlijke erin is echt iets van deze tijd, waarbij men niet schijnt door te hebben wat dit met een mens doet!
  Tja, je zult het er dus mee moeten doen,
  maar jou kennende sla je je er wel doorheen...
  hoewel het een bittere smaak kan geven... geen mooi einde van je loopbaan...
  Liefs en de deuren maar sluiten achter 2020,
  een nieuwe dag, een nieuw jaar begint.... de beste wensen voor jou!
  Margrethe

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Innige deelneming met dit ontslag.
  Deed deze firma dit ook met andere werknemers ?
  Ik zou ze dan bij naam en toenaam noemen. Een waarschuwing voor wie hier aan de slag wil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben inderdaad slechts 1 van de vele werknemers die afgedankt werden - sommigen zelfs met nog heel wat meer jaren dienst dan ik. Buiten nieuwe managers (nog meer) wordt er amper nieuw personeel aangeworven, er wordt vooral werk uitgegeven aan andere firma's. Wie mij kent weet over welke firma het gaat, maar spijtig genoeg is dit al lang het nieuwe normaal voor vele grote bedrijven.

   Verwijderen
 16. Met stomme verbazing heb ik je verslag gelezen, en ik voel heel erg met je mee. Zo ga je niet om met werknemers, en zeker niet als je daar al 20 jaar werkt !
  Dat is inderdaad iemand een mes in de rug steken en een trap na geven.

  Ik wens je in ieder geval het allerbeste, laat het niet aan je hart komen en geniet, samen met Ruud, van een mooi, beter, gezond en gelukkig 2021 !

  met warme groetjes en een troostknuffel vanop afstand,

  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De homo sapiens als wegwerp artikel ....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. hoi Bertje
  zoiets trekt op niks
  dat je zoiets moet krijgen na 20j dienst is ongehoord
  ik dank je omdat ik al die jaren jouw collega mocht zijn
  warme groeten toegewenst van uit de kempen
  groetjes , david

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De mokerslag wordt blijkbaar alleen maar erger - hoe kan een firma zo respectloos omgaan met wat ze dan netjes 'Human Resources' noemen. Te hopen dat er toch nog een oplossing kan komen opdat je alsnog vervroegd op pensioen kan gaan en dit alles achter jou laten!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Bert,

  Ik volg de saga van je ervaringen bij Broekman, via fb en via mail, en ik wist eigenlijk niet goed hoe ik kon reageren. Ik vind het echt rot voor jou hoe je behandeld wordt.

  Het lijkt alsof je bedrijf - en waarschijnlijk vele andere - wel geld investeert om te weten te komen hoe ze, binnen de wet, iemand zo snel en efficiënt mogelijk kunnen afdanken. Maar respect tegenover mensen die 20 jaar of meer voor hen werken, dat kennen ze niet. Echt erg hoe ze de grenzen van de sociale wetgeving opzoeken zodat ze “wettelijk” in orde zijn maar er niet bij stilstaan wat ze hun werknemers aandoen.

  Je hebt gelijk dat je je verhaal deelt op sociale media. Voor een bedrijf dat zo handelt met zijn mensen zou ik als nieuwe werknemer niet graag werken. Maar dat helpt je weinig vooruit natuurlijk.

  Hopelijk weet de vakbond hoe ze zo’n situatie kunnen aanpakken. Ik hoop het in elk geval voor jou.

  Geef de moed niet op Bert! Sterkte!
  Groetjes, ook aan Ruud,
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Met dank aan iedereen voor alle hartverwarmende steunbetuigingen en reacties van afkeer, hier en veel meer nog via mail, FB en zelfs LinkedIn, heel veel ook van (ex)collega's (velen die me trouwens al voorafgingen in het dumpingscenario van Broekman Logistics).

  Het is niet zozeer dat ik terug wil slaan en blijven vechten, ik wil vooral terug rust in mijn hoofd en een beetje zekerheid (het vervroegde pensioen waar ik wel recht op heb na 43 jaar onafgebroken werken en dat nu dreigt verloren te gaan vanwege een ontslag net 9 maanden voor het toegestaan zou worden). Maar vooral ook, dat ik deze rottigheid af kan sluiten en zorgelozer verder kan gaan met mijn leven op een rustigere weg.

  Met hartelijke groet,
  bert

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik heb vele jaren gewerkt als hoofd p&o (hrm heet dat tegenwoordig kek). ik lees dit met afschuw. onbestaanbaar dat de menselijke waarde in zo een hoge mate kan ontbreken. ik vind het bijna genant vakgenoot te zijn geweest van wie hier verantwoordelijkheid voor zou moeten voelen. veel sterkte bert.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Welkom in de wondere wereld van de bureaucratie: een overzichtje zo’n maand na afgedankt te zijn:

  Via de vakbond werd aan de Pensioendienst gevraagd of ik alsnog recht kan hebben op mijn vervroegd pensioen per 1 oktober, gezien de uitzonderlijke manier van mijn ontslag (9 maand voor mijn recht op pensioen, waardoor ik mijn maandelijkse compensatiepremie verlies voor halftijds landingsbaan tijdskrediet). De Pensioendienst liet vandaag (exact 11 dagen later) weten dat het niet verantwoordelijk is om hierover te beslissen (???) maar dat ik daarvoor bij de RVA moet zijn.

  Nu had ik veel langer op voorhand de nodige vragen gesteld aan de RVA, zowel via hun website als via een brief als via de vakbond, enig antwoord laat nog steeds op zich wachten. Werken ze daar dan niet? Jawel hoor, want ze lieten wel per onmiddellijk weten dat ze de maandelijkse premie voor mijn landingsbaan hebben stilgelegd vanwege mijn ontslag – die afdeling van de RVA is blijkbaar wel zeer alert …

  Over Broekman Logistics dan: Ook al hebben ze hun belofte gebroken om mij ten minste tot aan mijn vervroegd pensioen te laten werken en werd ik alsnog per direct als een vuilzak op straat gezet, wettelijk is dat blijkbaar helemaal OK. Ik werd 18 maanden halftijds loon uitbetaald zoals moet (het werd zelfs gestort nog voor ik op gesprek moest komen!). Deden ze daar winst aan? Absoluut niet, want hadden ze met mij tot een akkoord willen komen, dan had ik nog 9 maand halftijds blijven werken en kon ik daarna met een gerust hart op pensioen gaan. Ze betaalden echter liever 18 maanden uit dan 9 maand (waar ik dan voor zou blijven werken!), zo kon het nog als aftrekpost komen in het verlieslatende coronajaar 2020 (N.B.: ik ben ook niet de enige die per meteen uitbetaald werd en het gaat om grote bedragen). Volgend jaar maken ze dan minder verlies of misschien wel winst, alles om de aandeelhouders een rad voor het ogen te draaien …

  Verder blijft het afwachten wat er mogelijk is om mijn verlies van mijn tijdskredietpremie te compenseren, maar ik verwacht niet erg veel van de mallemolen van overheidsdiensten – heel waarschijnlijk zal de RVA uiteindelijk laten weten dat de vraag over dat pensioen niet hun verantwoordelijkheid is, maar van de pensioendienst.

  Nogmaals dank Broekman Logistics voor alle ergernis die U mij bezorgt, het had zo eenvoudig en zo mooi kunnen zijn om mij toch die 9 maanden te laten uitdoen zodat ik nadien zorgeloos kon overgaan naar mijn vervroegd pensioen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Veel sterkte, man! Ga lekker doen waar je goed in bent: de wereld mooier maken met je gedichten en daarmede mensen verrijken en blij maken.

  BeantwoordenVerwijderen