vrijdag 22 januari 2021

Inenting - Cornelis Paradijs

.


Inenting  
 
Zou ik mijn kind niet laten vaccineeren
Met zuiv’re koepokstof,
Zou ik dien wreeden geesel niet bezweren,
Die reeds zoovelen trof? 
 
God zond den dood om ’t menschdom te genezen,
Met zonden zwaar belaân,
Toch heeft ons tevens zijn genâ gewezen
Hoe hem te keer te gaan.

Geweldig komt het pestvuur ons bestoken,
Elk schoon zwicht voor zijn kracht,
Doch licht en schaad’loos wordt die kracht gebroken:
Een prik en ’t is volbracht. 
 
Volgroote goedheid! nimmer te doorgronden
Is Godes heerschappij:
De Heer der Heem’len slaat zoo fel geen wonden,
Of schenkt er pleister bij.  


Cornelis Paradijs (1860-1932) 
uit: Grassprietjes (1885) 


Grassprietjes (Liederen op het gebied van Deugd, Godsvrucht en Vaderland) is een bundel satirische gedichten uit 1885 van Cornelis Paradijs 'oud-makelaar in granen'. Achter dat pseudoniem ging Frederik van Eeden schuil. De gedichten zijn allemaal parodieën op huiselijke, vaderlandslievende en vrome poëzie, die populair was in de jaren 1820-1880, maar op minachting en spotlust stuitte bij Frederik Van Eeden en de literaire stroming 'de Tachtigers' waartoe hij behoorde. 

Art: James Gillray, The cow-pock, the wonderful effects of the new inoculation (1802)

Een wetenswaardig achtergrondverhaal over de oorsprong van inentingen tegen de pokken kan men lezen als je klikt op: VRT.BE/Lady Mary Wortley Montagu, moeder van de vaccinaties

4 opmerkingen:

 1. De tegenstanders van de vaccinaties hadden vast ook geen goed woord overgehad voor Walden. Je hebt altijd van die armzalige lieden gehad. Helaas zijn ze er nog steeds en menen ze dat hun waanzin voor de gezondheid van hun medeburgers gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik kan me wel voorstellen dat de gedachte om een beetje etter uit een zweer van een koe te laten inbrengen in 1802 toch wel beangstigend moet zijn geweest. Ondertussen weet men natuurlijk dat net dit leidde tot het voorkomen van miljoenen dode kinderen.

   Vandaag de dag gaat men er van uit dat de mens vatbaarder zou zijn voor het idee van een inenting, maar nu heb je dan weer een gigantische stroom van ‘alternatieve waarheden’ die zich vlot verspreiden via social media en veel daarvan is op het eerste zicht zo geloofwaardig opgesteld dat het toch heel wat mensen overtuigd.

   Mensen overtuigen dat (al dan niet bewust gecreëerde) artikels en video’s halve waarheden, dan weer hele leugens bevatten is een stuk moeilijker dan hen af doen voor armzalig of hen serieus te nemen in hun angsten en dat maakt hen alleen maar fanatieker. Tot wat dat kan leiden zie je spijtig genoeg aan het succes van steeds meer politici die al die afgewimpelde angsten maar al te graag uitbuiten …

   Verwijderen
 2. Ik had me ingeschreven voor een studie van het Johnson vaccin en kreeg 2 maand geleden een prik, dat kon het vaccin zijn of een placebo - vandaag werd dat onthuld en ik bleek in de groep van echte vaccin te zitten - dus ben eigenlijk al 2 maand geleden ingeënt!

  BeantwoordenVerwijderen