donderdag 26 januari 2012

Stempel - Eervolle vermelding Poëziewedstrijd van de stad OostendeStempel


Niemand spreekt de taal van thuis
het land van haar hart, de stroom van haar bloed
ze knikt, maar ze ziet dat de mensen haar mijden
met angsten zo bleek als de kleur van hun huid

ze woont, ze wacht en de dagen gaan traag
met niemand die lacht in de kamer
van vier op twee met een bed en een kast
en een stoel en geschreeuw bij de buren

maar ze weet en hoopt en leeft nog steeds
en eet wat ze krijgt of betalen kan
soms staat ze een uur of meer in een rij
na weken of maanden van enkel maar wachten

voor enkel een stempel er bij.


© bert deben 
 
trein Oostende – Antwerpen, zondag 27 maart 2011.

 
Woensdag 25 januari 2012, op de vooravond van Gedichtendag, mocht ik in Oostende, tijdens een aangename avond gepresenteerd door Betty Melaerts, een ‘eervolle vermelding’ (en bloemen) in ontvangst nemen voor bovenstaand gedicht, voor de tweejaarlijkse Poëziewedstrijd 2011-2012 van de stad Oostende. 
Het gedicht schreef ik nota bene vorig jaar in maart op de trein van Oostende naar Antwerpen, nadat ik daar aanwezig was voor het toneelstuk ‘Poëziemadammen’ van Patricia Opsomer (geschreven rond poëzieteksten van haar en Gwen Deprez).

 op de foto samen met Frouke Arns en Fanny de Groot 

Het juryverslag meldde specifiek over mijn gedicht: ‘Bij de gedichten treffen we een geëngageerd gedicht aan over een nijpend probleem in ons land en in deze stad – ja, tégen heersende dictaten in zeggen wij: ook geëngageerde gedichten kunnen prachtig zijn’.

De jury, onder leiding van Geert van Istendael, was verder samengesteld uit Frank Decerf (Oostende), Hester Knibbe (NL), Koen Stassijns, Ivo van Strijtem en Koen Vergeer (NL).  Ze moesten in totaal 897 ingezonden gedichten lezen en quoteren en op zaterdag 10 december kozen ze, na veel overleg vooraf, achter gesloten deuren het winnende gedicht,  de tweede en derde prijs en kenden ze tevens zeven eervolle vermeldingen toe.

Wout Waanders (1989) uit Nijmegen (NL) ontving de eerste prijs van 2.500 euro voor het gedicht ‘Hannah in het zand’. De tweede prijs (‘prijs van de Provincie West-Vlaanderen’ ter waarde van 1.250 euro) ging naar Shannah Van Kerckhoven (1987) uit Gent voor het gedicht ‘De muren van Xi’an’. De derde prijs van 625 euro was voor Peter Mangel Schots (1972) uit Leuven voor het gedicht ‘Batmanmeisje / Jokerjongen’.

De winnaars van de vierde tot en met de tiende plaats ontvingen een eervolle vermelding.  In alfabetische volgorde waren dit: Frouke Arns (polaroids 1-4), Bert Deben (Stempel), Fanny de Groot (Zeeland, toen wij nog zussen waren), Sylvie Marie (kaats), Jan-Paul Rosenberg (Bewegingen rondom “Concept of truth”, een post-apocalyptisch aquarel van een onbekende, laat-drieëntwintigste-eeuwse meester), David Troch (forever 27 club), en Ann Van Dessel (vlucht).

Een mooi verzorgde poëziebundel, met de tien winnende gedichten in een combinatie met foto’s van Sven Geerts (winnaar van de digitale fotowedstrijd ‘zOOm op Oostende’), is te koop aan het Cultuurinfopunt van de Bibliotheek Kris Lambert aan 5 euro.

.

14 opmerkingen:

 1. Mooi invoelend gedicht waarin je ook nog de cadans van de trein voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'bleke angst'; mooi beeld.

  Proficiat, Bert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gelukgewenst; zoals zo vaak heb je het weer goed verwoord

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd, Bert! Een welverdiende bekroning ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schrijnende situatie mooi verwoord Bert
  Gefeliciteerd!!
  Had je ook meegedaan mat de Turinger?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. met dank voor de felicitaties en complimenten!

  @ svara: neen, ik had niet ingezonden voor de Turinger wedstrijd - die werd overigens dit jaar gewonnen door David Troch, die ook een eervolle vermelding kreeg voor de wedstrijd in Oostende.
  .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd Bert.
  Alweer.
  Het gedicht van David Troch heb ik woensdag in de VK bewonderd.
  `Wij waren geen jongens`.

  groet
  Laila

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goh...errug goed!!!
  Ja,zeker felicitaties voor Bert van Ernie!

  Fleur

  BeantwoordenVerwijderen
 9. blijft lang nazinderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. als inwoner van Oostende vind ik dit gedicht pakkend, voelt goed, meevoelend, verfijnd en àf ... eervolle vermelding is prima ! Dikke proficiat, ik zal de bundel eens ophalen in BIB, hopende op mooie foto's van Oostende ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoop dat de bundel nog verkrijgbaar is - ondertussen alweer 5 jaar geleden deze nominatie ... Dank voor het compliment en het langskomen hier ;-)

   Verwijderen