dinsdag 6 februari 1996

Vaticaans sprookje

.
VATICAANS SPROOKJE 

Er was eens een man 
in een lang wit kleed 
die vliegvelden zoende 
en dat zelfs graag deed 

dus reisde hij bijna constant 
de hele wereld rond 
en kuste hij waar hij landde 
telkens weer de harde grond 

zo innig deed hij dat 
als was ’t zijn eerste keer 
maar na de daad, U raadt het al 
bekeek hij hen niet meer 

een ware Don Juan was hij 
de natte droom van elk asfalt 
en exhibitionistisch ook 
zijn afwijking werd uitgestald 

het was te zien op uw TV 
en op de foto’s in de krant 
hij zoende weer een landings- 
baan, in weer een ander land 

en ja, zoiets moet kunnen 
en dat is tevens de moraal: 
in een wereld vol tolerantie 
is al wat anders is normaal. 
 

© bert deben 
Antwerpen, 06 feb. 1996,  


1 opmerking:

 1. recent nieuwsbericht:

  "Paus Johannes Paulus II wist van kindermisbruik door ondergeschikten en dekte het toe.

  Paus Johannes Paulus II wist dat priesters in zijn bisdom kinderen misbruikten, maar verplaatste hen naar andere parochies, waar ze meer slachtoffers konden maken. Dat zeggen twee nieuwe onderzoeken onafhankelijk van elkaar. Het gaat over de periode vóór Johannes Paulus II paus werd, en hij nog aartsbisschop van Krakau was. De onderzoeken brengen een golf van reacties teweeg in het nog altijd zeer katholieke Polen.

  Twee en een half jaar heeft een Poolse onderzoeksjournalist zich gebogen over archieven en met getuigen gepraat over wat aartsbisschop Karol Wojtyła, later paus Johannes Paulus II, wist over kindermisbruik door zijn ondergeschikten. Het resultaat is een ontluisterende documentaire, die vorige week in Polen is uitgezonden. Wojtyła wist van het misbruik, en heeft dat bewust in de doofpot gestoken.

  Een van de slachtoffers die aan het woord komt in de documentaire, zegt dat hij in 1973 persoonlijk met Wojtyła heeft gesproken over het misbruik van een priester. De latere paus was toen aartsbisschop van Krakau, het grootste bisdom van Polen. Volgens het slachtoffer was het duidelijk dat hij het verhaal zeker nergens bekend mocht maken.

  Een andere priester stuurde Johannes Paulus II persoonlijk naar Oostenrijk, toen er ook rond hem een misbruikschandaal dreigde uit te komen. De parochie in Oostenrijk werd niet op de hoogte gebracht van het misbruik. Als officiële reden voor de overplaatsing werd onder meer gegeven dat de priester kinderpsychologie wilde studeren.

  Ekke Overbeek is correspondent in Polen en werkte gelijktijdig met de documentairemakers aan een eigen onderzoek over Johannes Paulus II. Zijn bevindingen heeft hij neergeschreven in het boek "Maxima Culpa, Johannes Paulus II wist het", dat ook vorige week verschenen is in het Pools."

  BeantwoordenVerwijderen