zondag 22 augustus 2021

nominatie Maerlant Poëzieprijs voor mijn gedicht 'Er was een brug'

.

Zaterdagavond 21 augustus 2021 was het de uitreiking van de 6de Maerlant Poëzieprijs, dit jaar met als thema ‘Eiland’. In totaal werden er 334 gedichten ingestuurd voor deze driejaarlijkse wedstrijd, hieruit selecteerde de jury 20 genomineerden voor de prijs, waaronder mijn bovenstaand gedicht ‘Er was een brug’.

Tijdens de poëzieavond in de ‘Zeeuwse Oase’ te Kats (Noord Beveland, NL) werden deze gedichten voorgedragen door de aanwezige dichters, met tussendoor muzikale intermezzo’s en een hapje en een drankje. Mijn voordracht: 

Uiteindelijk was er een gedeelde eerste prijs voor de gedichten ‘Galapagos, Sandy en andere eilanden’ van Anders Schinkel en ‘Boven dit alles de vogels’ van Sara De Lodder. Een derde prijs ging naar Monique Bol voor haar villanelle gedicht ‘Zwemmen leek onschuldig’.

Alle genomineerde gedichten werden gepubliceerd in de bundel ‘Eiland’, samen met telkens een foto van een kunstwerk uit de gelijklopende kunsttentoonstelling Kunstspoor. Meer over deze kunstroute kan je vinden via https://www.kunstspoor.nl/ 

foto van mijn voordracht (door Ruud Scheerders): 

12 opmerkingen:

 1. In elk geval gefeliciteerd met de nominatie. Dat is toch al een knappe prestatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Bert,
  Waauuuwww wat een mooi gedicht alweer!
  Van harte gefeliciteerd!
  Knuffels xxx
  Virginia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet natuurlijk niet hoe sterk de winnende gedichten waren maar als je uit 334 gedichten gekozen bent... toch een mooie stap!
  Maar dit gedicht van jou is echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Genomineerd zijn is aan weinigen gegeven, dus wees maar fier op de nominatie, de volgende keer val je zeker in de prijzen.
  Het is weer een uitmuntend gedicht, maar dat zijn we (ondertussen meer dan) gewoon. Jouw pen is uniek en ik raak dat nooit beu, dus... doe maar voort zo!
  Liefs,
  Rikke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meedoen met een gedicht over een eiland dat geen eiland is, kan opzichzelf al een reden zijn om dit gedicht toe te juichen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hartelijk gefeliciteerd Bert, met jouw prachtige gedicht, en de nominatie ervoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig en vooral ook origineel gedicht. Wat leuk dat je genomineerd was! Een keuze uit zoveel gedichten! Ik ken niet de gedichten van de winnaars, maar jouw gedicht vind ik top!
  Hartelijke groet van Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nogmaals gefeliciteerd met de nominatie. Een prachtig prachtig gedicht. Top.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jouw eiland heeft zoveel invalshoeken, Bert. Ik lees en, ja, het brengt me in vervoering. Iets wat tussenrijm zou moeten heten en misschien ook wel zo heet. Woorden die vragen om meegeneuried te worden en je spel met en de beheersing van de Nederlandse taal. Als ik lees "er waren waterwegen", en meteen daarna "er waren boten die dagelijks vertrokken tot ver voorbij het gapen van de horizon", dan kan eigenlijk mijn dag niet meer kapot. Mooie nominatie, verdiende nominatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Proficiat Bert. 👍👍👍
  Een empathisch gedicht
  voor een gevangene.
  Erger nog dan op het Robbeneiland....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Proficiat Bert! Zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Proficiat met dit prachtig gedicht ! Een terechte nominatie Bert !
  Groetjes 🍀😘❤️

  BeantwoordenVerwijderen