vrijdag 16 juli 2021

Over het muurtje - Erik De Velder

.

Erik De Velder (Londerzeel, 1970) genoot een opleiding aan de KU Leuven en was jarenlang trainer Nederlands voor anderstaligen, in zijn vrije tijd was hij een verwoed sporter. Begin mei 2007 veranderde een zwaar auto-ongeluk zijn leven voorgoed en volgde een revalidatieproces dat nog steeds gaande is. Als ervaringsdeskundige rolstoelgebruiker engageert Erik De Velder zich o.a. voor comfortabelere openbare ruimtes en toegankelijker openbaar vervoer. 

‘Met een rolstoel door Brussel', een reportage met Erik De Velder over de mobiliteit in Brussel  kan men lezen via: https://www.bruzz.be/mobiliteit/met-een-rolstoel-door-brussel-2018-02-08

Het gedicht ‘Over het muurtje’ van Erik De Velder komt uit de bundel ‘Ontdooid, onbeperkte poëzie’, in 2014 uitgegeven i.o.v. het VFG (Socioculturele vereniging die ijvert voor keuzevrijheid en zelfbeschikking van personen met een handicap). De bundel, geschreven door of voor mensen met een beperking, bevat gedichten die aanklagen, ontroeren, in perspectief plaatsen en inzicht brengen. Erik De Velder greep met dit gedicht de kans om met weinig woorden een lang verhaal samen te vatten.

Bij het project ‘Ontdooid, onbeperkte poëzie’ hoort ook een gedichtententoonstelling die je nog steeds uit kan lenen via het VGF. Alle info hierover vind je via de link: https://www.vfg.be/te-leen-gedichtententoonstelling-ontdooid 

3 opmerkingen:

 1. Beste Bert

  Het gedicht van Erik blijft me ontroeren.Ik ben blij dat dit een plaats kreeg op jouw blog. 'Ontdooid' was een hartverwarmend project die mensen met een handicap de kans gaf om hun beperking te overstijgen met poëzie.

  Bij vfg hebben we ook nog wel enkele bundels 'Ontdooid', voor wie interesse heeft.Hartelijk dank om onze gedichtententoonstelling te promoten.

  warme groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een gedicht dat leeft en ook blijft boeien na vele herlezingen!
  Een mooi initiatief om een themabundel uit te brengen die wat inzicht geeft over hoe het is om om te gaan met de uitdagingen van een handicap.

  BeantwoordenVerwijderen