dinsdag 8 juni 2004

Venus voor de zon

.

Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet van ons zonnestelsel en werd vernoemd naar de Romeinse godin van de liefde. Vanaf Aarde gezien is Venus op de zon en de maan na het helderste object aan de hemel, daarom wordt Venus ook wel de avondster of morgenster genoemd.  

Het baanvlak van Venus helt licht ten opzichte van de Aarde, zodat wanneer de planeet tijdens het moment waarop ze tussen de Aarde en de zon door beweegt, ze vanaf Aarde gezien meestal niet voor de zon schuift. Tijdens de Venusovergang (Venustransit) plaats gebeurt dit echter wel en is Venus als een klein bolletje voor de zon te zien. Venusovergangen komen vier keer voor in een vast patroon dat zich elke 243 jaar herhaalt, steeds in de maand juni of december. Tussen de eerste en tweede overgang zit 8 jaar. 121,5 jaar later komen de derde en vierde overgang voor, opnieuw met een tussenpauze van acht jaar. Na 105,5 jaar begint de serie opnieuw. De Venusovergang van 8 juni 2004 was de eerste in een serie, de tweede overgang in de serie vond plaats op 6 juni 2012. De derde en vierde overgang vinden plaats op respectievelijk 11 december 2117 en 8 december 2125.  

Ik schreef bovenstaand gedicht op 8 juni 2004, de dag dat Venus voor het eerst in meer dan een eeuw zichtbaar was voor de zon. Begin 2021 paste ik het gedicht lichtjes aan als antwoordgedicht op ‘De listigheid van Venus’ van Giorgio Baffo, voor de bundel 'Vertalersweelde, GIORGIO BAFFO e.a.' van de Stichting Spleen A'dam, okt. 2021.  

Enkele leuke weetjes over Venus: de temperatuur is er gemiddeld 460° Celsius (warm genoeg om lood te smelten), de omloop rond de zon duurt 225 aardse dagen, een jaar is er dus kort, maar doordat de omgang rond de eigen as van Venus veel trager loopt dan die van de aarde duurt 1 dag op Venus zowaar 243 aardse dagen, waardoor een dag op Venus langer duurt dan een jaar daar!

.

2 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me een mooi poëtische gegeven; oud in jaren, maar jonger in dagen, sleet ik een leven omgeven door smeltend lood.

    De tekst onder het gedicht biedt een uitweg van de alles verschroeiende lach van venus voor de zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi, prachtig natuurlijk klinkend en plezierig!

    BeantwoordenVerwijderen