maandag 12 februari 2018

Persbericht en wedstrijdreglement - 22e Willem Wilmink Dichtwedstrijd

 .
.
Daar kunnen ze me ’s nachts voor wakker maken
22e Willem Wilmink Dichtwedstrijd

Voor de 22e keer organiseert Bibliotheek Almelo, samen met De Twentsche Courant Tubantia de jaarlijkse Willem Wilmink dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Peter Knipmeijer heeft dit keer de nieuwe zin bedacht. Hij werd door de gastdichter van vorig jaar, Anne Broeksma, uitgenodigd om de regel voor 2018 te bedenken.  Hij kwam met de volgende regel:
daar kunnen ze me 's nachts voor wakker maken

Over de historie van de dichtwedstrijd:

In de zomer van 1996 constateerde dichter Willem Wilmink, te gast in een radioprogramma vanuit de Bibliotheek, dat poëzie in vroeger eeuwen een veel socialer karakter had dan nu.  Hij verwees er naar de 15e-eeuwse dichter / prins Charles d’Orleans die gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen”. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen.
 
De bibliotheek nam de uitdaging aan en vroeg Willem om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voor komen. Via publicatie in met name De Twentsche Courant Tubantia resulteerde dat in 320 inzendingen. Wilmink vroeg vervolgens Jean Pierre Rawie om hem op te volgen. Dit leidde er toe dat achtereenvolgens Driek van Wissen, Drs.P., Patty Scholten, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Kees Torn, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal, Theo Nijland, Daniël Samkalden, Gerard Haverkort, Sjoerd Kuyper, Ted van Lieshout, Tjitske Jansen, Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz en Anne Broeksma elkaar als gastdichter opvolgden.  

Over Peter Knipmeijer:

Peter Knipmeijer (Amersfoort, 1970) studeerde rechten in Utrecht en brak zijn studie af  om te gaan werken in de zorg. In 2006 begon hij met het schrijven van gedichten waar op in 2010 zijn eerste bundel Tweelingsterren verscheen. In zijn laatste bundel Opgelapt Schilderwerk neemt hij de lezer via ollekebollekes mee door de kunstgeschiedenis. 

Over de spelregels:

De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Peter Knipmijer er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar moet onderdeel zijn van het gedicht. De te kiezen dichtvorm is vrij: vormvast, (als bij een sonnet, ballade, rondeel enz.) of een zelfgekozen rijmend metrum. Maar ook vrije niet rijmende gedichten zijn welkom. 


Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van 5 personen, en worden anoniem beoordeeld. Inzenden kan tot en met zondag 4 maart 2018 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl


 
Over de prijsuitreiking:

Op zondag 18 maart vanaf 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in café de Meridiaan  van Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo. De tien hoogst gewaardeerde gedichten zullen worden bekroond met een oorkonde en een juryrapport en een aantal prijzen die mede door De Twentsche Courant Tubantia worden toegekend. Deze tien gedichten zullen door de makers zelf worden voorgelezen. De hoofdprijswinnaar krijgt bovendien een beeld van voornoemde krant. Alle vorige gastdichters zullen ook nu weer worden uitgenodigd.

De kernjury zal dit jaar versterkt worden door o.a. gastdichter Peter Knipmeijer alsook de winnaar van vorig jaar, Bert Deben, die won met het gedicht 'In haar naam'.