zaterdag 21 mei 2011

de Mona Lisa en de Da Vinci Code ...

.



















Da Vinci Code

Als alles naadloos lijkt te werken
en ieder denkt: het is geschied 
als alles puur lijkt zal je merken
het toont zo maar het is het niet

want niets kan minder hard beperken
en niets is minder hypocriet
aan zogenaamde meesterwerken
dan wat men slechts van buiten ziet

wat schuilt er daar aan eenzaamheid
of lang verbeten jammerklachten
of aan een innerlijke strijd
en onbekende doemgedachten

wat wou Da Vinci aan ons kwijt
toen Mona Lisa naar hem lachte ?


© bert deben
Vogelwaarde, zaterdag 21 mei 2011.


Da Vinci code ?

De Mona Lisa (in het Italiaans ook gekend als La Gioconda of Monna Lisa) werd tussen 1503 en 1507 geschilderd door Leonardo da Vinci, in olieverf op een paneel van populierenhout.  Ondanks dat het waarschijnlijk het bekendste en meest besproken schilderij is ter wereld, is het slechts 77 × 53 cm groot.
 
Pas in januari 2008 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg een bewijs dat Lisa del Giocondo destijds model stond voor het schilderij. Ze stelden dit vast in aantekeningen in de kantlijn van een oud boek, die twee jaar eerder al gevonden werden door Dr. Armin Slechter. Het boek was destijds eigendom van Agostino Vespucci, een kennis van Leonardo Da Vinci, die voor het stadsbestuur in Firenze werkte.
 
Echter volgens ene Silvano Vinceti en zijn team, dat gespecialiseerd is in het oplossen van kunstmysteries, stond in werkelijkheid Salai Gian Giacomo Caprotti model voor het schilderij, een leerling en mogelijke minnaar van Leonardo Da Vinci.  Silvano beweert dat in de ogen van de Mona Lisa een hele kleine L(eonardo) en S(alai) staan geschilderd. Het Louvre, waar de Mona Lisa al sinds de 18de eeuw te bezichtigen valt, betwist dit. 
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Bovenstaand gedicht werd omgezet tot lied voor het theaterproject “Ze is, ze is van mij!” van Kanaljerood.   De voorstelling gaat over de verdwijning van de Mona Lisa, maar niet alleen over de Mona Lisa en Leonardo, maar ook over de Leonardo’s van nu. Wie zijn de Leonardo’s van nu? Wie zijn de grote uitvinders, de inspiratoren van deze tijd? 
Vanaf september 2019 worden de voorstellingen vertoont in verschillende Twentse theaters. 
info: http://www.kanaljerood.nl/ 
 

17 opmerkingen:

  1. En laat ik het nu helemaal niet mooi vinden:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, 'mooi' is een heel persoonlijk etiket, maar intrigerend is het in elk geval, ook al als je weet dat Da Vinci z'n tijd ver vooruit was qua techniek en inzichten ...
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb haar/hem in het Louvre gezien. 'Ben ik daarvoor nu naar hier gekomen', was mijn gedachte toen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ zelfstandige : ik moet eerlijk zeggen dat ik ook maar sinds vandaag weet hoe klein het schilderij eigenlijk is, dus misschien zou ook ik wel teleurgesteld zijn geweest in mijn verwachting. Maar ik hoop voor jou dat het Louvre of Parijs dan toch ook nog andere dingen te bieden had die je wel kon smaken ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sind ik in Galerij Uffizi ben geweest kan ik schilderijen redelijk in de tijd plaatsen. Met dit schilderij heb ik weinig problemen. Je ziet de overgang naar de meesters van de Lage Landen erin terug. Wel mooi. Maar in het echt viel mij ook de Venus van Milo tegen, dat ik desondanks nog steeds mooi vind.

    Firenze is ook in het Vlaams toch Florence?

    Je sonet is ook geschreven rond een mooie gedachte.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ martin : ik denk dat het normaal is dat mensen eerder teleurgesteld zijn als ze dingen in het echt zien - veelal liggen de verwachtingen veel te hoog bij al te bekende kunstwerken.

    Firenze (vroeger Fiorenza) is de Italiaanse benaming voor Florence, al wordt de Franse benaming veel meer gebruikt internationaal. Ik denk dat men in het Vlaams veel meer Firenze gebruikt (ook door reisorganisaties ...).

    Met dank voor je compliment en reactie.
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gister kon ik hier niet reageren...
    Maar het is iets wat me bezighoudt: de buitenkant...ik zei er al iets over....wonderlijk als je een foto bekijkt van huizen, wat blijft op dat moment allemaal ongezien wat zich op dat moment in die huizen afspeelde...een mysterie...
    Fascinerend onderwerp Bert:)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Annet : daar ging het mij in de eerste plaats ook om in het gedicht, de uiterlijke schijn en wat daar zoal achter schuil gaat ...
    Inderdaad, die nette huizen ook bv. ... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In elk geval heeft e.e.a. bij jou ervoor gezorgd dat er een prachtdicht is gemaakt over deze raadselachtige dame.
    Idd, Da Vinci was zijn tijd ver vooruit.
    Lieve groet aan jou en Ruud van hier;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. soms zit er veel verborgen ...
    mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leonardo Da Vinci, een intrigerende man...
    Mona Lisa viel me een beetje tegen (wegens zo klein) maar het Louvre is gelukkig meer dan dat...
    mooi gedicht

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste Bert,
    Wij zijn een projectkoor en willen in 2019 een voorstelling maken rond Leonardo. Mogen wij jouw gedicht Da Vinci Code gebruiken? Wij willen daar zelf muziek onder zetten.
    graag een reactie naar ton.overtoom@hetmoment.nu

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. beste Ton,

      wat een aangename vraag - een aantal sonnetten van mij werden al op muziek gezet (al dan niet voor een eenmalig project) en ik vind dat telkens weer een mooie eer - dus graag geef ik hier mijn toestemming voor. De mail is alvast onderweg, met een Word versie van het gedicht bij.

      Verwijderen
  13. Was volgens de Da Vinci Code Mona Lisa Da Vinci niet zelf? Zoals de leerling naast Jezus in zijn andere beroemde schilderij "Het laatste avondmaal" ook een vrouw schijnt te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen