maandag 23 december 2013

De geur van late bloesem

 
De geur van late bloesem
 
En dan de lippen
 
nooit nog zal het winter worden in de harten
en nooit nog drijft er ijs op de twijfel
want in jouw handgebaar ligt de dag
als een baken van de andere naaktheid
 
geur van late bloesem en in de verte
de klank van een stad in beweging, tederheid
lippen op lippen en ogen die langzaam sluiten
bij de vraag die achteloos verborgen blijft
 
zolang we elkaar maar verlangen.
 

© bert deben
Dinsdag 3 september 2013, Vlucht SN3721 Brussel - Madrid.

werd gepubliceerd in de 2-delige Renga-Atopia bundel van Kunstencentrum Mansveld (08/2014), in de Artselingen nieuwsbrief nr 14 en op gedichtensite 'Bitterkoekjes'

gedicht nr. 26 voor de Artselingen Renga-Atopia kettinggedichtencyclus.
.
Sinds enige tijd is de Kunstenvereniging Mansveld bezig met het RENGA-ATOPIA experiment. Het gaat om een reeks kettinggedichten waaraan verschillende auteurs van Noord en Zuid hun medewerking verlenen. Het is een specifiek experiment dat afwijkt van de traditionele Renga (Haiku, Senryu, Tanka) in Japan, maar ook van het Renga-avontuur van Octavia Paz.

Bedoeling is dat elk aangesproken dichter de  laatste zin van zijn voorganger neemt als toetssteen om een eigen gedicht te schrijven van negen regels (plus minus).  Het eerste gedicht is EB van MARIA VASALIS. Dichter-kunstenaar Jos De Decker haakte hier op in door de laatste zin van haar gedicht over te nemen en een vervolg te schrijven, met als thema ‘Atopia – De Andere Naaktheid’ (voorheen ook al het thema van een retrospectieve tentoonstelling met grote murale schilderijen van Jos De Decker en van het poëzie- en kunstenfestival Artselingen 2013).  


Ik mocht inhaken op gedicht nr 25 van Bert Bevers, door de laatse zin van zijn bijdrage over te nemen: ‘En dan de lippen', Anneke Wasscher mag dan weer als mijn opvolger gedicht nr 27 openen met als beginzin: ‘zolang we elkaar maar verlangen’.

.

10 opmerkingen: